Heb je de bucket list van Sien gelezen? Dan weet je dat zij niet de enige is met grote en kleine dromen. Rolmodel.be oprichten was ook zo’n droom, en voor hulp kon Steven gelukkig bij het Fonds Jan Filliers aankloppen. Ontdek hier hoe dat fonds is ontstaan en wat jij moet doen om ook hulp te kunnen krijgen.
Jan Filliers was meester distillateur in de bekende graanstokerij Filliers. Hij was een ronde, Bourgondische levensgenieter die altijd te vinden was voor een grap. Als gepassioneerde meesterstoker was hij heel begaan met zijn werk, hij woonde dan ook met zijn gezin pal naast de stokerij. Hij was een hele sociale man, op straat herkende hij iedereen en zei altijd vrolijk goeiedag. Jan werd omschreven als pittig, verfijnd, zacht en opvallend zoals de jenever die hij stookte. Hij was ook een heel aanwezige man. De leegte die hij achterliet na het ongeval was daardoor immens en ontzettend voelbaar.
Op 31 oktober 2008 zat Jan met zijn gezin in Egypte. Ze waren met z’n allen op rondreis toen hun bus crashte. Jan overleed ter plaatse, zijn vrouw en vier kinderen raakten ernstig gewond. Maanden van herstel en revalidatie volgden, maar het gemis bleef…
Van Jan Filliers naar Fonds Jan Filliers
Dominique Filliers, de weduwe van Jan, had zware letsels aan haar onderste ledematen. Ze was nog maar vier maanden aan het revalideren toen Christian, een goede huisvriend, haar vertelde dat hij en een hoop andere vrienden Jan erg bleven missen. Ze wilden iets doen ter nagedachtenis van de warme man, iets dat zijn spirit in leven zou houden. Of Dominique misschien interesse had om een Fonds Jan Filliers op te richten?
“Jong, waar kom jij nu mee af! Mijn rugzak zit al vol, zoiets kan ik er nu echt niet bij nemen…” antwoordde Dominique. Christian begreep dat, het gezin had nog veel te verwerken, maar hij zei toch: “weet je wat, neem je tijd, denk er een beetje over na en geef me een seintje als je klaar bent met je antwoord”.
Een paar maanden later kwam het onderwerp weer ter sprake. Dominique besloot de vraag aan haar kinderen voor te leggen. Een van hen zei toen: “Ik heb hier in het revalidatiecentrum iets gemerkt. Iedereen die revalideert en positief vooruit kijkt, maakt het snelst vooruitgang. Dus als wij lotgenoten kunnen helpen om positief in het leven te staan, dan moeten we dat gewoon doen!” En zo werd beslist om het fonds op te richten.
Het doel van het Fonds Jan Filliers
Meteen volgde de eerste vraag: hoe doe je dat, een fonds oprichten? En waarvoor juist? Het gezin Filliers besloot om te vertrekken vanuit hun eigen ervaringen – het ongeval en de blijvende letsels die hen tekenen voor de rest van hun leven. Wie revalideert na een ernstig ongeval, ziet zijn toekomstplannen op het eerste zicht in het water vallen en denkt “dat kan ik nu niet meer…”. Dominique en haar kroost beseften al snel dat het wél kan, maar dat het gewoon een andere insteek vraagt. Jammer genoeg heb je om de draad terug op te pakken en je toekomstplannen te realiseren soms veel geld nodig. Het fonds wil daarom mensen steunen die het slachtoffer zijn van een ongeval en die dromen of toekomstplannen hebben waarvoor ze een financieel duwtje in de rug kunnen gebruiken.
Toen duidelijk werd waarvoor het fonds werd opgericht, was het tijd om naar de Koning Boudewijnstichting te stappen. Die hielp hen om alles professioneel op poten te zetten waardoor het Fonds Jan Filliers op zoek kon gaan naar mensen die financieel wilden steunen en er zeker van kon zijn dat het geld correct beheerd zou worden.
Er werd ook een bestuurscomité opgericht waarin Dominique, Christian, een aantal andere leden en twee mensen van de Koning Boudewijnstichting zetelen. Het is het voltallige comité dat elke aanvraag bespreekt en bepaalt wie er hulp krijgt.
“Ik probeer altijd persoonlijk kennis te maken met de mensen die een goedkeuring hebben gekregen van hun aanvraag. Ik keer daarna altijd naar huis met een speciaal gevoel, een energieboost om verder te gaan. Want het is toch telkens weer een beladen verhaal dat mede dankzij ons fonds een positieve wending krijgt.”
– Dominique Filliers – Voorzitter
Een aanvraag indienen
Als je dus slachtoffer bent van een ongeval en een droom hebt die je wil verwezenlijken, kan je eenmalig een aanvraag indienen voor een maximum budget van € 5.000. Je kan je project alleen indienen voor jezelf, niet voor een groep of organisatie.
Voor je het aanvraagformulier invult, denk je best even goed na, want als slachtoffer moet je je doelen uitwerken, uitschrijven en plannen voor je ermee naar het fonds stapt. Je moet ook duidelijk vertellen waar er geld voor nodig is, hoeveel en waarom. Dat vinden de leden van het comité heel belangrijk. Ze willen er helemaal van overtuigd zijn dat je aanvraag gegrond is, dat het geen bevlieging is. Dat ze geen 4.000 euro geven aan iemand die dat project dan in de kast steekt.
Wat het Comité vond van de aanvraag van Rolmodel
Steven vulde de aanvraag van het Fonds Jan Filliers in en kreeg een positief antwoord:
“Rolmodel is een tool waarin de drive om de toekomst vol goede moed tegemoet te gaan heel erg aanwezig is. Niet alleen voor de schrijvers, maar ook voor anderen. Die positieve ingesteldheid vonden we heel herkenbaar, want het is uit dezelfde drang dat we ons fonds hebben opgericht. Ook een positief element was dat het project al in uitvoering is. Niet iedereen start iets op nog voor er geld is, maar bij Rolmodel is er al een resultaat, de website staat er al. Steven heeft al bewezen dat hij en zijn redactieteam het project heel serieus nemen.”
– Het Bestuurscomité van het Fonds Jan Filliers
Het is dankzij het Fonds Jan Filliers dat Rolmodel op zoek kan blijven gaan naar positieve verhalen van mensen met een beperking en hun mantelzorgers, en dat het redactionele team kan blijven schrijven om anderen een hart onder de riem te steken.
Veerle 18 mei 2016
Wauw! Wat super dat er zo’n fonds bestaat en als er iemand is die de steun van zo’n fonds verdient is het Steven wel :).
Door chronisch ziek te worden, spatte al mijn dromen opeens ook helemaal kapot. Stilaan leer ik ook om dromen en doelen toch mogelijk te maken al is dat vaak niet gemakkelijk. Een positieve kijk houden en doelen voor mezelf stellen helpt mij ook om te genieten van het leven en niet enkel geïsoleerd thuis te zitten. Echt super dat de familie van Jan Filliers positieve initiatieven aanmoedigen!
Sarah CR 18 mei 2016
Hey Veerle,
Bedankt voor je reactie! Ik vind het ook super dat de familie van Jan Filliers initiatieven zoals dat van mijn broer aanmoedigt. Met deze blog hoop ik dat meer mensen ook de weg naar het fonds vinden en hun droom kunnen waarmaken. Zoals jij, misschien? Welke dromen zou jij nog willen waarmaken?
Groetjes,
Sarah
Veerle 22 mei 2016
Hey Sarah,
Ik heb inderdaad nog dromen die ik wil proberen waar te maken, zowel grote doelen zoals alleen kunnen wonen, New York bezoeken of The Ellen Degeneres Show bezoeken (oké die laatste is niet realistisch :p) als kleine doelen die ik nu beetje bij beetje probeer waar te maken. Het fonds is niet voor mij van toepassing, aangezien ik chronisch ziek ben geworden en geen ongeval heb gehad, maar het is niet omdat iets niet voor mij is dat ik het niet aanmoedig.
Voordat ik ziek werk studeerde ik kinesitherapie en heb stage gelopen op een afdeling met hersenletsels. Die mensen hun leven was vaak van de ene op de andere dag veranderd en hun terug hoop geven voor de toekomst vond ik het meest voldoening gevende aspect van mijn stage. Zelfs als ze fysiek niet veel vooruitzicht hadden, probeerde ik hen ook aan te moedigen om te focussen op kleine doelen.
Nu ik zelf in een soortgelijke situatie ben, probeer ik dat zelf ook toe te passen, al is dat natuurlijk niet elke dag even gemakkelijk.
Ik wist trouwens niet dat Steven je broer was. Top dat je hem zo steunt!! En goed idee om deze blogpost te doen om meer mensen de weg naar het fonds te laten vinden.
Sarah CR 25 mei 2016
Hey Veerle,
Ik wil ook graag een keer naar een show van Ellen De Generes! Sterke vrouw met een heerlijk gevoel voor humor… NY staat trouwens ook op mijn lijst, maar ik wil het niet raprap doen, ik wil er graag mijn tijd voor nemen om de stad echt te leren kennen.
Bedankt voor je lieve comment, het doet me plezier dat je iets aan deze post hebt gehad! Ik hoop ook echt dat andere mensen de weg naar het fonds zullen vinden. Dominique is een sterke vrouw met een heel groot hart en het was een eer haar te mogen interviewen. Ik begrijp trouwens heel goed wat je bedoelt als je het hebt over de voldoening die je vroeger kreeg door mensen te helpen – het is een van de redenen dat ik zo graag met Rolmodel bezig ben. Neem het artikel van Sien, bijvoorbeeld, mijn interview met haar over haar bucket list, en hoe we via sociale media een van de items van haar lijst hebben kunnen schrappen. Dat was echt een geweldig gevoel!