Het aantal mensen met een beperking zal alleen maar toenemen (35 – 40 % van onze bevolking die alleen maar zal toenemen in aantal). Reken daarbij nog de mensen die tijdelijk met een beperkte mobiliteit te kampen hebben (zoals een gebroken been) en de groep met een toegankelijkheidsprobleem barst uit zijn voegen. Dit is het verhaal van Mark Van Assche die vzw TOLBO oprichtte om dit probleem aan te pakken.
Toen ik in 1964 als derde van vier zonen werd geboren, konden mijn ouders niet vermoeden dat ik na 14 dagen in het ziekenhuis zou belanden en dat deze opname de rest van mijn leven zou beïnvloeden. Ik zou voortaan met een fysische beperking door het leven gaan. Als ervaringsdeskundige heb ik altijd getracht om op eigen initiatief of in een samenwerkingsverband de verschillende aspecten van het leven van personen met een beperking onder de aandacht te brengen van de ruimere samenleving.
Van ervaringsdeskundige naar vzw
Na mijn opleiding Maatschappelijk Assistent werd ik lid van de programmacommissie ter voorbereiding van het (Europees) Forum rond de Integratie van Gehandicapte Personen bij de Koning Boudewijn stichting. Nadat ik van de Koning Boudewijn Stichting een beurs ‘buiten categorie’ kreeg om de theoretische benadering van mijn eindwerk in het kader van mijn ‘Diversiteitsmanagement’ in de praktijk te brengen, heb ik met de steun van een team van enthousiaste gelijkgezinden vzw TOLBO opgericht (Toegankelijkheid Lokale besturen en Overheidsorganisaties).
Vzw TOLBO is niet ontstaan uit dagdromerijen maar uit de praktijk. Een praktijk van mensen (met en zonder beperking) die samen concreet iets willen doen aan integratie. Want mensen die er gewoon bij willen horen en met elkaar hun doen en laten willen delen, komen heel diverse toegankelijkheidsproblemen tegen:
- Iemand wil een uitstapje maken maar vindt de nodige informatie niet of slechts moeizaam.
Mensen hebben het moeilijk om de inhoud van een brochure te begrijpen. - Kinderen en volwassenen met een kleine gestalte kunnen niet aan een bel die 1m70 hoog hangt.
- Een oudere persoon met een rolstoel raakt uit balans door de oneffenheden van het voetpad.
- Een persoon met een gebroken been heeft het moeilijk om het openbaar vervoer te gebruiken.
- Een leverancier met een zware last moet doos per doos binnenbrengen omdat zijn wagentje de vijf treden naar de ingang niet kan nemen.
- Kasten en rekken die te dicht op elkaar staan, maken het moeilijk om in de zaak of supermarkt boodschappen te doen.
Het is dus duidelijk dat toegankelijkheid een basiskwaliteit voor de leefomgeving van iedereen is en de basisvoorwaarde is om evenwaardig te kunnen leven in de samenleving. Anders gesteld, een toegankelijke leefomgeving en dienstverlening zijn de sleutel tot een volwaardige maatschappelijke integratie en participatie van iedereen. Met andere woorden een toegankelijk leefomgeving is een belangrijk aandachtspunt voor zowel de profit als de non-profit sector en de (lokale ) overheden.
Van vzw naar totaalidee
Vzw TOLBO trad verschillende keren op als ‘verbindingsagent’ tussen lokale besturen en bestaande structuren en organisaties. Tijdens verschillende contacten bleek dat er interesse was voor de aanpak van onze vzw, maar verschillende lokale besturen gaven te kennen dat ze dit initiatief niet als een eenmalig project zien.
Met deze informatie in het achterhoofd hebben wij een totaalproject uitgeschreven, vol met ideeën en informatie. Het project is gericht op een toegankelijke leefomgeving en op dienstverlening als sleutel tot een volwaardige maatschappelijke integratie en participatie van iedereen.
Een van de middelen die we creëerden om dit project te ondersteunen, is het informatieportaal www.vzwTolbo.be waar iedere stakeholder zijn weg kan vinden naar alle bestaande middelen, voorzieningen en – niet onbelangrijk – alle regelgeving. Het portaal is permanent in ontwikkeling en blijft informatie vergaren over relevante sites van de overheid en gespecialiseerde organisaties, literatuur, vorming en studies. Ons doel? Hét zoekplatform van de toekomst worden voor alles dat te maken heeft met toegankelijkheid en inclusie voor personen met functiebeperkingen!
Mark Van Assche