EHBO

Als u ooit de geest dreigt te geven in mijn nabijheid dan kon het wel eens akelig met u aflopen. Want ik heb nooit een EHBO cursus gedaan, laat staan leren reanimeren. Het enige dat ik dan zou kunnen doen is 112 bellen, maar waarschijnlijk weet ik op het moment suprême het nummer niet meer.

 
 
 

Ik voel mij hier ietwat onbehaaglijk bij want EHBO is toch eigenlijk een basiskennis die ik zou moeten beheersen. ‘t is heus geen dommigheid of zo want ik heb een paar decennia geleden de middelbare school afgerond met minstens drie voldoendes, dus ik ben keislim.

En ik beheers wel allerlei andere, veel moeilijker zaken dan EHBO. Ik bespeel bijvoorbeeld een vijftal muziekinstrumenten (niet allemaal tegelijk hoor, zo virtuoos ben ik nu ook weer niet), en kan bovendien fenomenaal trommelen op de wielen van mijn rolstoel. Maar wat heb je daar aan als het bloed uit je lijf gutst.

Dus ik vind dat ik op cursus moet. En derhalve ben ik op het internet gaan zoeken naar ‘EHBO+rolstoel’, maar ik vind uitsluitend webpagina’s waar men uitlegt dat je iemand met een gekneusd en/of afgerukt been het beste in een rolstoel kunt vervoeren, en dus niet bijvoorbeeld op je rug.

EHBO Cursussen voor rolstoelgebruikers bestaan kennelijk nog niet.  Wij worden geacht zelf de patiënt te zijn die medische hulp belieft.  Terwijl ik het voor de verandering ook wel eens aardig zou vinden als er iemand anders van de trap dondert en al zijn benen breekt zodat ik daar dan een mitella op kan plakken, of drie minuten onder de koude kraan. (want dat kan nooit kwaad)

Moet-ie natuurlijk wel een beetje handig landen want ik moet er wel bij kunnen komen met mijn rolstoel.

Mocht zulks u onverhoopt toch gebeuren, dan heb ik wel reeds een mooie verbanddoos aangeschaft met mooie pleisters, drukverbanden, gaasjes en kleine flesjes met mysterieuze inhoud (vermoedelijk oogdruppels).

En een tuinslang natuurlijk.

Burugo

Ontdek meer columns van Burugo op  
dwarslaesie.nl/column of op facebook.com/burugocolumns

Deel onze blogs alsjeblieft!

3 thoughts on “EHBO

 1. Eddy Claes Beantwoorden

  Hey ‘Burogo’,
  Opdat we jouw signalement zeer terecht vinden (ivm EHBO door rolstoelgebruikers) willen we dit ook graag verder verspreiden naar instanties die begaan zijn met het organiseren van EHBO-cursussen. Hopelijk gaat het belletje rinkelen..!
  Ook binnen onze vereniging voor mensen met chronische pijn ‘de Maretak vzw’ hebben we verschillende leden die rolstoelgebruiker zijn of anderen kennen wel iemand in hun omgeving die zich mobiel verplaatst. Ongetwijfeld zullen wel meerdere ‘lotgenoten’ zich die vraag al hebben gesteld hoe zij in cruciale momenten toch hulp kunnen bieden aan andere mensen. Maar, zoals het nogal vaak het geval is…iemand moet ‘de lont aansteken’…
  Vele groetjes, Eddy

 2. Corné Beantwoorden

  Zo is het Eddy, dankjewel!

 3. Eddy Reniers Beantwoorden

  Halo,

  Ik ben Eddy Reniers, lesgever Rode Kruis België, op het ogenblik ben ik begonnen aan het ineenknutselen van een cusus eerste zorgen voor rolstoelgebruikers. Inderdaad kom ik tot dezelfde conclusie als jij, er is weinig of niets over te vinden. Daarom ga ik volgende week een vragenlijst opstellen om te polsen wat wel of niet mogelijk is voor rolstoelgebruikers. Daarna zal ik samen met kinesisten uit reval centra proberen, met hun ervaring, een cursus samen te stellen ik geef mezelf een jaar om iets op poten te zetten. Dus kan alle hulp en input gebruiken, zie jij het zitten om me te helpen als ik specifieke vragen heb. Mag ik je volgende week de vragenlijst toesturen, deze is vrijblijvend moesten er vragen zijn die te privé gaan hoef je ze niet te beantwoorden, maar hoe meer info ik heb hoe beter mijn cursus kan worden.
  Alvast bedankt,
  Groeten,
  Eddy

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.