Hoe knuffel je iemand in een rolstoel?

Wie in een rolstoel zit, wil ook graag geknuffeld worden. Maar vaak is dat een logistieke uitdaging: hoe doe je dat juist? Welke manieren zijn er om een rolstoeler te knuffelen en wat moet je vooral niet doen? Ontdek hier wat je zeker niet en wat je vooral wél kan doen!

Hugs, please!

In mijn familie werd er altijd veel geknuffeld. Maar toen zat mijn kleine grote broer plots in een rolstoel. Dus in plaats van gewoon naar hem toe te lopen en mijn armen om zijn slungelige middel te slaan, stond ik daar onnozel te dralen voor zijn stoel. Hoe moest ik dit aanpakken? Wat als ik hem pijn deed? Of erger, wat als ik hem in mijn enthousiasme uit zijn stoel duwde? Het werd een voorzichtige zoektocht, en ondertussen doe ik het zo:

1. Voorwaarts… knuffel!

Mijn eerste instinct was om voorover te buigen en mijn armen om hem heen te slaan. Maar dat betekent dat ik alleen zijn nek knuffel, en daar zitten juist de littekens van de operatie. Mijn broer kan ook zijn buikspieren niet gebruiken, dus als ik niet genoeg voorover buig en hem te hard naar me toe trek dan valt hij helemaal voorover uit zijn stoel. Ik zet daarom mijn voeten ver genoeg uit elkaar (als je een brede basis hebt, sta je zelf stabieler) en leun zo ver ik kan voorover.

een knuffel met iemand in een rolstoel

 

2. Ruggeknuf

Soms wil ik snel een knuffel kunnen geven zonder rekening te moeten houden met littekens en zwaartekracht. Een ideale oplossing hiervoor vind ik de hoofdknuffel: ik sta achter de rolstoel, sla mijn armen om de borstkast van mijn broer en leg mijn wang tegen die van hem. Nu kan ik best wat harder knuffelen en hij hoeft zich helemaal nergens aan vast te houden.

Sarah knuffelt Steven in zijn rolstoel

3. Op de troon

Er zijn momenten dat de twee knuffels hierboven niet uitbundig genoeg zijn. En dan moet je er helemaal voor gaan: ik ga bij mijn broer op schoot zitten, draai mijn romp een kwartslag en sla mijn armen om hem heen. Zo kan ik harder knuffelen, maar echt lang durf ik niet te blijven zitten. Hij voelt misschien geen pijn in zijn benen, maar ik wil de bloedtoevoer niet afknellen en de druk op zijn benen (die al voor wonden kan zorgen) vergroten. Met deze knuffel ga ik dus spaarzaam om.

een knuffel in een rolstoel

Berenknuffel voor een tetra

Er is nog één ander soort knuffel die ik heb ontdekt, en die ik eigenlijk het allerbest vindt. Ik herinner me hoe Steven boven me uit torende, zijn hoofd bovenop mijn hoofd legde en zijn lange armen om me heen te sloeg. Het was een soort berenknuffel, waarbij ik niet alleen het hoofd en de schouders van mijn broer de rolstoeler kon knuffelen. Een tijd geleden heb ik daar een manier gevonden!

Er is maar een probleempje met deze berenknuffel: je moet ervoor naar het zwembad. Door het water wordt mijn broer bijna gewichtloos en kan ik hem rechtop vasthouden. We slaan onze armen om elkaar heen en dan is het net als vroeger. We moesten er alleen de ‘oh zo schattig’ blikken van de andere zwembadganger bijnemen. En mijn tranen. Want die knuffel was zo’n ontzettende ontlading dat ik ze niet kon binnenhouden.

Wat je vooral niet moet doen

Als je graag een rolstoeler wil knuffelen maar je weet niet goed hoe, dan is er maar één ding dat je niet moet doen: niets ondernemen. Rolstoelers hebben even veel nood aan knuffels als gewone mensen. Soms zelfs meer, want fysiek contact is sowieso al moeilijker en daardoor minder. Voel je dus een knuffeldrang maar weet je niet wat gedaan? Vraag dan gewoon eerlijk: “hey, mag ik je een knuffel geven? Enneuh… hoe doe ik dat eigenlijk?”

Hoe knuffel jij een rolstoeler? Deel je tips!

Deel onze blogs alsjeblieft!

6 thoughts on “Hoe knuffel je iemand in een rolstoel?

 1. Joke Beantwoorden

  Heerlijk eerlijk geschreven en zeer zinvolle info! *knuf* 😉

  1. Sarah CR Beantwoorden

   Hey Joke,

   Dankjewel! Niet alleen het schrijven maar het maken van foto’s was voor dit artikel heel erg leuk, haha! 😉

   Liefs,
   Sarah

 2. Marijn Depraetere Beantwoorden

  Het helpt ook als de rolstoel omhoog kan zoals de mijne, dan kan je partner rechtstaand knuffelen zonder te moeten voorover buigen. Nek-knuffels zijn ook mijn ding niet. Wil je niet iedere keer naar een zwembad om te knuffelen neemt je er zelf een stoel bij en zet die naast de rolstoel Heup aan heup en het gezicht naar elkaar toe. Dat is voor mij het fijnste, maar eerst vragen natuurlijk.

  Proficiat met de website.

  1. Sarah CR Beantwoorden

   Hoi Marijn,

   Dankjewel voor je reactie! We hadden geen electrische rolstoel in de buurt, dus je eerste tip hebben we niet kunnen testen, maar de tweede wel. Het resultaat? Dat krijg je deze week te zien op onze Faceboolpagina!

   Liefs en dikke knuffel 😉
   Sarah

 3. Inge Beantwoorden

  De knuffels waar ik, als rolstoeler, het meest van geniet zijn de knuffels waarbij iemand op zijn/haar knieën naast m’n rolstoel gaat zitten, waardoor we op dezelfde ooghoogte zitten en ons hele bovenlichaam met elkaar in contact komt. Ik voel me dan ook meer een gelijke, in tegenstelling tot wanneer iemand moet naar me toe moet buigen vanuit de hoogte.

  1. Sarah CR Beantwoorden

   Hoi Inge,

   Ja, dat buigen is inderdaad niet zo goed voor de rug. Maar het is wel vaak de eerste knuffelpose die je uitprobeer met een rolstoelert, haha!
   Bedankt voor de tip, we hebben hem uitgeprobeerd en het resultaat kan je deze week bewonderen op onze Facebookpagina.

   Dikke knieknuffel,

   Sarah

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.