Holland Dance

Als dans- bewegingstherapeute ben ik veel met mijn lichaam bezig en veel in beweging, maar op het inclusiesymposium van Holland Dance kreeg ik daar plots een ander beeld over…

Het was een fantastische dag! Heel het symposium was heel goed georganiseerd, er stond zelfs een bus klaar, met een lift erbij! Er werd net een rolstoeler de bus ingerold toen ik aankwam om mee te reizen naar Den Haag.

DanceAble

Het symposium DanceABle in Den Haag is een initiatief van het Holland Dance Festival. Een hele dag lang worden er lezingen en workshops gegeven rond inclusiedans om het thema en de mensen een duwtje in de rug te geven.

Het mooie aan inclusiedans vind ik dat mensen met én zonder beperkingen samen de dans aangaan. Ik was tijdens het symposium dan ook getuige van prachtige lezingen, heel inspirerende workshops en vooral bijzonder knappe voorstellingen. Vooral de workshops vond ik heerlijk. Het was zo leuk om allemaal door elkaar in beweging te gaan: ik hing over iemand z’n schouders op de rolstoel, kroop er zelf in terwijl de rolstoeler over de grond rolde en werd omver geblazen door de kracht van de kwetsbaarheid.

Overdonderd

En daar kreeg ik het dan.. mijn beeld. Het beeld dat ik veel doe en beweeg met mijn lichaam in duizend gruzelementen. Een man met 1 been, iemand met 1 arm, een persoon met dwerggroei en moeilijke wandelpas, iemand die doof is en nog een man die niet goed kan staan en met krukken wandelt: allemaal samen in één breakdance voorstelling. Wat zij allemaal deden en konden met hun lichaam, hoe ze zichzelf in bochten konden wringen, draaien, rondzwieren,… dat was ongelooflijk. Je zag zelfs de beperking niet meer. Schitterend!

Ik voelde het in en door heel mijn lichaam na deze hele dag: ik doe zo weinig met mijn lichaam terwijl ik nog zoveel kan! Schandalig! Ik kreeg zin om work-outs te doen, te springen, lopen, dansen, als een mallemoer te bewegen,… En deze inspiratie en motivatie door te geven aan iedereen: beweeg! Beweeg wat je kan! Zoek nieuwe uitdagingen, experimenteer en leer! Van elkaar en van jezelf en voor je het weet kan je meer dan je denkt!

HOLLAND DANCE-DanceAbleIll-Abilities

Hebben jullie al zo’n mooie, inspirerende ervaringen mogen meemaken? En hoe zit het met je beweeglijkheid? Hoe blijf je hierin uitdagen vinden en experimenteren?

Deel onze blogs alsjeblieft!

2 thoughts on “Holland Dance

  1. Sien Lagae Beantwoorden

    Wauw! Dit lijkt me inderdaad een erg inspirerende ervaring! De foto die bij je blog hoort is op zich al een heel sterk beeld en ik moest zelfs op dat beeld eigenlijk al goed kijken wat de beperkingen waren. Ik ben qua bewegelijkheid ook erg beperkt door mijn longcapaciteit, dus is het erg zoeken naar wat ik kan. Maar toch genoot ik bvb in de reva heel erg van alle sportinitiaties. Niemand kon alles, maar iedereen kon iets en dat was misschien net wat het zo leuk maakte om dat te doen, ook als ‘groepsvormende’ activiteit. Ik vind inclusie op dat vlak een domein waarin we nog veel kunnen groeien, nu is er te veel opgesplitst in valide en mindervalide sport, het zou fijn zijn zoveel mogelijk gewoon samen te kunnen bewegen.

  2. Kristien Maus Beantwoorden

    Bedankt voor je reactie Sien! Lijkt me ook super interessant om hier zelf meer mee aan de slag te gaan! Vind het al fantastische dat Steven en Charlotte meedoen in ons theaterstuk, maar zou ook nog meer echt in de dans willen gaan samen met gewoon iedereen die zin heeft! Dus laten we in de toekomst zo eens iets organiseren 🙂 wie doet er mee?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.