Ik dien u

Er zijn zo van die bedrijven die aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen. Maar wat is dat juist? En kan je er geld mee verdienen of is je bedrijf al van dag één gedoemd? Stefan Braem van Sirvo geeft een woordje uitleg.

Zorgen voor de zorgsector

Stefan zingt al jaar en dag in een jongerenkoor. Raf is voorzitter van dat koor, maar hij is ook één van initiatiefnemers van een bedrijf dat Sirvo heet. Via het koor hoorde Raf dat Stefan een stage zocht met een maatschappelijke meerwaarde en vertelde hem enthousiast over zijn bedrijf dat was gegroeid uit de noden van de zorgsector in plaats van uit een commercieel idee.

Het zat zo: Raf was 20 jaar lang CEO van Acom, een IT-firma met verschillende klanten uit de zorgsector. Hij merkte dat die klanten kampten met een achterstand op het vlak van informatisering. Ondersteunende software was ooit een keer gekocht door hun voorziening, maar verouderde snel en werd helemaal niet meer aangepast. Sommige administraties hadden zelfs geen IT en alleen maar papier! De gevolgen voor de patiënten waren heel vervelend (en herkenbaar): formulieren overal waardoor ze soms dubbel werden gemaakt en soms verdwenen. Chaos in de facturen en bestellingen. Bewijsstukken van patiënten die soms onvindbaar waren… In 2012 stelde Raf zich de vraag: hoe kunnen we dit probleem aanpakken? En samen met een team begon hij een oplossing te ontwikkelen die hij Sirvo noemde.

Stefan was meteen verkocht en deed zijn stage met zoveel plezier dat hij er ondertussen vast werkt.

Stefan Braem van Sirvo

De kracht van appelblauwzeegroen

Wat Sirvo bijzonder maakt voor Stefan, naast het feit dat hij kan werken aan iets waar hij echt in gelooft, is dat het niet functioneert zoals een gewoon bedrijf. Daar heb je meestal een duidelijke hiërarchie. Bij Sirvo niet, zij hebben een Teal-organisatie: complete gelijkheid, iedereen is evenwaardig en draagt bij aan het hogere doel van de onderneming. Dat hoger doel? Software ontwikkelen om de zorgsector te helpen, in plaats van zuiver geldgewin. Dit zorgt voor een sterkere betrokkenheid van de medewerkers en een hoger niveau aan kwaliteit van het product en het geluk van de werknemers.

Dit is extra gemakkelijk voor een bedrijf met maatschappelijk nut, natuurlijk. Als Sirvo zou gaan voor puur winstbejag dan zouden de werknemers andere beslissingen nemen. Ze zouden meer geld hebben, maar dat willen ze niet. Het is nu moeilijker, maar volgens hen voelt het zo beter.

Maatschappelijke betrokkenheid

Iedereen kan een product maken en dan zeggen: “zorgsector, trek er nu uw plan maar mee”. Dat willen ze niet. Ja, het gat in de markt is een software-product dat gemakkelijk te gebruiken is en snel aanpasbaar is aan de noden van een bepaalde zorgvoorziening, maar het doel van Sirvo is ‘maatschappelijk verantwoord’. Voor hen wil dat zeggen dat ze geen software maken die één stukje van een probleem aanpakt, maar een heel traject aan bezorgdheden oplost. De enige vraag die dan overbleef, was wat ze in ‘s hemelsnaam eerst moesten aanpakken?

Het team van Sirvo is vervolgens gaan overleggen met de sector, en dat gaf ineens een grote verbondenheid. Telkens het team ging praten, merkten de leden een groot enthousiasme over hun verhaal, een stevige interesse in de mogelijkheden en een sterke wil om mee te helpen. Ze hebben niet één keer een klant gehad die zei: “nee bedankt, je hoeft niet meer terug te komen.”

Die interesse was zo duidelijk, dat ze besloten om nog een stapje verder te gaan en hun medewerkers te mengen met mensen uit de sector. Zo hebben ze een werkgroep opgericht om te helpen bepalen welke functies ze nog moeten ontwikkelen, en een stuurgroep om te bepalen welke van die functies ze eerst moeten ontwikkelen. Zo maakt Sirvo alleen dingen die échte problemen oplossen!

 

Speel jij zelf ook met ideeën voor maatschappelijk verantwoord ondernemen? Of ken je ondernemingen waarvan jij gelooft dat ze echt een verschil kunnen maken? Laat het ons weten in de comments hier onderaan of stuur een mail naar redactie@rolmodel.be!

Deel onze blogs alsjeblieft!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.