Dag van Personen met een Handicap 

Morgen is het 3 december en dan is het de ‘Internationale Dag van de Personen met een Handicap’. Wist je dat ongeveer 15% van de wereldbevolking een beperking heeft? Dat is de grootste minderheid ter wereld. Maar… die blijft niet bij de pakken zitten! Op deze dag steekt de redactie van Rolmodel mensen met een beperking en hun mantelzorgers alvast een hart onder de riem! 

Omdat het Internationale Dag van Personen met een Handicap is, willen we onze bijdrage leveren aan de wereld door een post vol met positivisme de wereld in te sturen. Daarom hebben we met de redactie besloten om inspiratie te verzamelen: uitspraken, wijsheden of dingen-die-anderen-eens-hebben-gezegd waar we moed uit putten. Of troost. Of kracht om verder te gaan op momenten dat we het liefst in bed zouden blijven liggen met een deken over het hoofd. Heb je een beperking of ben je een mantelzorger? Dan vind je hier een flinke portie positivisme!

 

“Born to be awesome, not perfect” 

In de wereld word je in een hokje geduwd: je moet cool zijn en knap en slank en succesvol. Alles moet perfect zijn, en als dat niet zo is, dan is ons doel om ervoor te zorgen dat het perfect wordt. Maar als puntje bij paaltje komt, draait je leven niet om perfectie. Het draait om geluk. En dat merk je aan al die mensen die anderen inspireren: je hoeft niet perfect te zijn om een rolmodel te kunnen zijn!

< Steven Claeys, rolstoeler 

 

“Ok, je kan kei veel dingen niet, maar je kan ook kei veel dingen wel.
In X-men zegt men ook: “Mutant and proud”.
Dat is het juist, je kan iets anders
dus wees trots op wat je anders kan.” 

uit: William Boeva, 06/05/2014, interview voor de documentaire ‘En ik ben acteur’ 

Deze uitspraak van William vind ik prachtig verwoord en vooral ontzettend waar. Hij praat hier over zichzelf als iemand met een beperking, maar de uitspraak kan eigenlijk gelden voor eender wie die zich anders voelt dan de anderen. We moeten niet stilstaan bij wat we niet kunnen, maar verder gaan met onze sterktes en talenten en deze in de verf zetten. Beschouw je beperking als een sterkte en niet als een zwakte!

< Laura Van Alphen, lesgever blinden en doven 

 

“Life isn’t about the number of breaths you take,
but about the number of moments that take your breath away!” 

Een variatie op ‘pluk de dag’ of ‘geniet van de kleine dingen in het leven’, maar de link naar ademhaling is voor mij wel erg toepasselijk. Allemaal draaien ze rond hetzelfde onderwerp, namelijk oog hebben voor levenskwaliteit eerder dan kwantiteit. Op jonge leeftijd geconfronteerd worden met de mogelijkheid om vroeg te sterven doet je anders in het leven staan. Door mijn ziekte kan ik niet elk weekend op de dansvloer staan, maar de kleine momenten, de waardevolle bezoekjes, de zeldzame uitstapjes, beleef ik veel intenser en ben ik oprecht dankbaar voor. Ziek zijn ‘suckt’, maar ik kreeg er deze levenswijsheid voor in de plaats en die zou ik niet meer willen afgeven.

< Sien Lagae, elektrische rolstoeler 

 

“Everyone wants happiness, 
no one wants pain 
but you can’t have a rainbow 
without a little rain” 

Deze quote zag ik voor het eerst in Portugal op een heel mooi plakkaat, net op het moment dat er een dierbaar iemand was overleden. Ik kocht het plakkaat meteen en het hangt nu ook in ons huisje. Elke keer ik me wat down voel, denk ik aan de quote en weet ik: ook deze regen hoort erbij!

<  Kristien Maus, danstherapeute 

“Ik leef niet met mijn beperking.
Maar mijn handicap leeft met mij (en dat is véél erger).” 

Ik laat me door mijn handicap niet beperken. Ik ben creatief om voor problemen/obstakels een oplossing te vinden zodat ik een ‘normaal’ leven kan leiden. Maar ja, wat is dat, ‘normaal’? 😉  Ik vind dat deze quote dat helemaal vat!

< Mireille Devillé, rolstoeler 

 

“The most common way people give up power 
is by thinking they don’t have any.” 

Als ik kijk naar mijn broer, hoe hij vecht om zijn dromen waar te maken en te doen waar hij in gelooft, dan denk ik aan deze uitspraak. Hij weigert om te geloven dat hij door zijn beperking niets meer kan. Zo doet hij dingen waarvan mensen die helemaal geen beperking hebben geloven dat zij het nooit zouden kunnen. Maar dat is net wat mijn broer toont: als jij er zelf van overtuigd bent dat je iets kan, dan kan je dat ook!

< Sarah Claeys, mantelzorger 

“You never fail until you stop trying!” 

Veel uitleg hoeft hier niet bij denk ik… Geldt in elke situatie en voor iedereen, met of zonder beperking. Never give up!

< Lien Devlamynck, kinesitherapeute 

Ken jij iemand die wel een portie positivisme kan gebruiken? Deel dan deze post via de knoppen onderaan dit artikel. Heb je zelf trouwens ook uitspraken, gezegdes en oude wijsheden die jou de moed geven om door te kunnen gaan op een zwaar of donker moment? Deel ze hieronder met ons en… zeg het voort!

Deel onze blogs alsjeblieft!

One thought on “Dag van Personen met een Handicap 

  1. Sien Beantwoorden

    Leuk om op ‘onze’ dag uit te pakken met een positieve blog! Geen nood aan extra klaagzangen of medelijden, deze keer komen we zelf met positieve en waardevolle tips! ??

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.