Kan je de magie van Disneyland beleven vanuit je rolstoel?

Disneyland, land van pracht en praal, eeuwige jeugd, spannende attracties en bovenal: magie! Maar krijgt iedereen de kans om van deze magische ervaringen te genieten? Uw reporter Laura Van Alphen ging ter plaatse om de rolstoeltoegankelijkheid in Disneyland onder de loep te nemen.

Al twee keer reisde ik af naar Disneyland Parijs met een vriend die een rolstoel gebruikt. Ik heb dus meermaals vanop de eerste rij kunnen beleven wat het betekent om je met een rolstoel te verplaatsen doorheen de wonderenwereld van dit pretpark.

Pimped out, chromed out Disney wheelchairs

Wat meteen opvalt, is dat er zeker niet weinig rolstoelgebruikers zijn in Disneyland. Overal passeer je wel kinderen of volwassenen met een rolstoel. Wat leuk is, is dat de kinderen gebruik kunnen maken van mooie rolstoelen in Disney-thema. Zo spotte ik onder andere velgen van Frozen voor de meisjes en Toy Story voor de jongens.
rolstoel Frozen

Zoals je op de foto kan zien, zijn de rolstoelen leuk gethematiseerd. Om met Mary Poppins op de foto gaan, moest je wel uit je rolstoel stappen om de trapjes op te gaan. Tenminste: zo leek het toch. Na de fotoshoot begeleidde Mary Poppins herself het meisje uit het paviljoentje naar haar rolstoel. Deze actrice deed haar personage eer aan en viel niet uit haar rol! Ongetwijfeld een hartstochtelijke en onvergetelijke ervaring voor deze kleine meid.

En hoe zit het met de attracties?

In Disneyland kunnen mensen met een beperking een groene kaart krijgen in de City Hall (het stadhuis van Disneyland). Met deze kaart kan je de rijen, die trouwens niet allemaal aangepast zijn aan rolstoelgebruikers, omzeilen. Mensen met een rolstoel mogen de attractie via de uitgang betreden en komen zo helemaal vooraan de wachtrij. Lang wachten hoef je dus nooit te doen. Wil dit zeggen dat alle rolstoelgebruikers zomaar alle Disney-attracties probleemloos kunnen doen? Neen.

Natuurlijk is het afhankelijk van je beperking of de attractie geschikt is voor jou: mensen die tijdelijk beperkt zijn (denk aan een gebroken been of verstuikte enkel) kunnen gemakkelijk uit hun rolstoel stappen en in het bakje van de rollercoaster wippen. Voor mensen die permanent verlamd zijn, is het heel wat moeilijker.

Niet elke attractie is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking en zeker niet voor mensen die niet zelfstandig in en uit een attractie kunnen stappen. Attracties zijn geoliede machines die aankomen en vertrekken volgens een exacte timing. Zo zullen velen al wel hebben ervaren hoe je je telkens een beetje haast om in het bakje te springen zodat het personeel je gordels en dergelijke nog kan nakijken vooraleer de rollercoaster binnen de minuut er alweer vandoor sjeest. De attractie kan dan ook niet worden stilgelegd om mensen in en uit het bakje te dragen. Daarbij is het ook belangrijk dat eventuele evacuaties veilig en vlot kunnen verlopen. Tijdens onze laatste trip was de attractie van Finding Nemo vastgelopen. Alle mensen moesten via de nooduitgangen, de nauwe trapjes en laddertjes de attractie verlaten. Dit is natuurlijk niet mogelijk als je immobiel bent. Het is dus voor je eigen veiligheid dat niet alles zomaar te betreden is. Safety first!

Maar er is nog iets dat de volledige ervaring van het pretpark kan beletten. Hoogstwaarschijnlijk kom je niet alleen naar het pretpark, maar met een groep vrienden of familie. Afhankelijk van met hoeveel je in een attractie kan, kan je maar een beperkt aantal vrienden meenemen in de shortcut. Meestal is het personeel heel erg vriendelijk en knijpen ze wel een oogje dicht, als het niet te druk is. Enkele jaren geleden maakten we mee dat onze vriend met rolstoel maximum 4 mensen mocht kiezen om hem te vergezellen (in een attractie voor 6 mensen). Één van onze vrienden moest dus langs de reguliere wachtrij van 45 minuten… Begrijpelijk dat ze ergens grenzen moeten trekken, maar wel jammer dat mensen met een rolstoel niet alle attracties kunnen beleven met al hun vrienden. Het is afspreken en afwegen wie in welke attractie mee kan en wie er een uurtje langer moet wachten.

Een 10 voor sfeer en gezelligheid

De infrastructuur in het pretpark zelf is absoluut rolstoeltoegankelijk. Zowel in het park als de Disneystudio’s zijn alle wegen plat, zijn er alternatieven naast trappen en vind je overal verlaagde drempels waardoor je makkelijk alle winkel en restaurants kan betreden. Daarnaast is Disneyland ook een walhalla voor kinderwagens en buggy’s. Zijn de paden, winkels en restaurants aangepast voor rolstoelen of buggy’s? Of voor beiden? Geen idee, maar in ieder geval kunnen beiden partijen ervan genieten.
Natuurlijk wordt er wel expliciet met rolstoelers rekening gehouden. Zo zijn er aparte plaatsen voorzien tijdens de befaamde Disneyparades en enkele theatershows.

Tussen Rafiki en de Leeuwenkoningdansers zie je hoe kindjes in een rolstoel een plaatsje vooraan krijgen tijdens de parade
Tussen Rafiki en de Leeuwenkoningdansers zie je hoe kindjes in een rolstoel een plaatsje vooraan krijgen tijdens de parade

Niet alle toiletten in Disneyland hebben aparte toiletten voor mensen met een beperking. Op kaartjes van de online Disneyfolder staat aangegeven waar aangepaste toiletten te vinden zijn.

Disney Map toegankelijkheid

 

Conclusie: het personeel van Disneyland doet alle moeite om alle magie tot leven te brengen voor iedereen. Het pretpark is rolstoeltoegankelijker dan de gemiddelde stad in Vlaanderen, maar als je komt om alle attracties te beleven, zal je vaker teleurgesteld worden. Gelukkig is er genoeg sfeer en entertainment om te genieten van dit pretpark!

Handige tip:

Liesje Brockley is een grote Disneylandexpert en heeft zelf een partner die een rolstoel gebruikt. Zij maakte een uitgebreid verslag over rolstoeltoegankelijkheid in Disneyland. Zij vertelt hier op gedetailleerde wijze welke plekken en attracties bereikbaar zijn. Met mapjes en kaartjes beschrijft ze welke attracties toegankelijk zijn voor mensen die wel of niet uit hun rolstoel kunnen stappen. Zeker raadplegen dus als je een tripje wenst te plannen!

Wat is jullie ervaring met pretparken? Zijn Vlaamse pretparken even goed aangepast als universele pretparken zoals Disneyland?

Deel onze blogs alsjeblieft!

One thought on “Kan je de magie van Disneyland beleven vanuit je rolstoel?

  1. Elien Beantwoorden

    Pretparken in Duitsland zijn echt een ramp. Heel strenge regels volgens TÜV en je mag als minder mobiel persoon dus echt nergens in.
    Ik gebruik een rolstoel maar kan wel nog een klein beetje wandelen en zelfstandig in een attractie stappen. In de meeste pretparken is er dan absoluut geen probleem. In een pretpark als Phantasialand, mocht ik ondanks die mogelijkheden, nog in geen enkele attractie. Zelfs niet als er maar een aantal mensen stonden aan te schuiven. Er zijn ook geen aparte ingangen voorzien door hun strenge maatregelen. Dus Duitsland, absoluut geen aanrader!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.