Mijn Bucket List

Af en toe maak je als mens de balans op van je leven: wat heb je er tot nu toe van gemaakt? Wat had je anders gedaan als je de kans had? Wat wil je absoluut nog doen? Welke goede voornemens wil je nu eens echt gaan waarmaken? Die vragen leiden soms tot de ouderwetse nieuwjaarsvoornemens, waarvan – wees eerlijk – meestal niets in huis komt. Of tot vage toekomstplannen over wat je ooit wel eens zal doen als je de tijd hebt (of nog erger: als je op pensioen bent). Bij mij leidde het tot het groeien van een Bucket list.

Oorsprong

Het concept ‘Bucket list’ (letterlijk vertaald ‘emmerlijst’) verwijst naar een lijst die door terminaal zieke personen wordt opgesteld en alle zaken bevat die de persoon absoluut nog wil doen voor hij of zij sterft (’to kick the bucket’). Sinds het succes van de gelijknamige film The Bucket list, uit 1997, is het een algemeen gekende term. In de film vertolken Jack Nicholson en Morgan Freeman de rol van twee kamergenoten in het ziekenhuis die gelijktijdig te horen krijgen dat ze terminale kanker hebben en nog maximum een jaar te leven hebben. De een raakt diep in de put en gooit zijn lijstje met plannen voor de toekomst in de vuilnisemmer, maar zijn medepatiënt vindt het lijstje terug en ziet in deze tegenslag net de uitdaging om nog zoveel mogelijk zaken van het lijstje af te werken vooraleer ze sterven. Het resultaat is een prachtig drama over vriendschap, liefde voor het leven en omgaan met de dood.

Vandaag

Tegenwoordig is het opstellen van een Bucket list gelukkig niet meer exclusief voor mensen die terminaal ziek zijn. Meer en meer mensen kiezen ervoor een Bucket list op te stellen, om hen te helpen bewuster hun dromen en doelen na te streven. Op die manier hopen veel mensen niet alles uit te stellen tot later, want eerlijk: niemand weet wat later brengt! Wie kent geen voorbeeld van een persoon die z’n hele leven keihard werkte met het idee om na zijn pensioen met zijn zuurverdiende centjes te gaan reizen of in het buitenland te gaan wonen en vervolgens nog voor zijn pensioengerechtigde leeftijd overleed aan een hartaanval? Het hoeft niet eens zo drastisch te zijn: ook leeftijd, ziekte of bepaalde levensomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat die droom die je al die tijd uitgesteld hebt tot later, plots niet meer realiseerbaar is.

Inspiratie

Een Bucket list opstellen is iets heel persoonlijks. De inhoud kan gaan van kleine wensen (eindelijk dat weekendje weg met je beste vriendin) tot grote dromen (de Mount Everest beklimmen). Ook goede voornemens kunnen een plaats krijgen op je Bucket list (eindelijk stoppen met roken of elke dag aan de mensen rondom je zeggen dat je van ze houdt), zodat je die niet steeds uit het oog verliest. Er zijn verschillende boeken geschreven over het opstellen van een Bucket list, in het Nederlands heb je ‘Het Bucketlistboek‘ van Elise de Rijck. Ook op het internet kan je volop inspiratie opdoen, neem eens een kijkje op bucketlist.org of put inspiratie uit pinterest onder #bucketlist, #wanderlust, enzovoort.

Mijn eigen Bucket list

Ik ben altijd een bezige bij geweest en heb steeds veel hobby’s gehad. Ik heb de kans gehad een studie en een job te doen die ik graag deed en heb mooie projecten kunnen doen in mijn passie, de muziek. Ik heb bijzonder waardevolle relaties en hechte vriendschappen opgebouwd, ik heb gereisd,… Maar ik ben nog jong en heb uiteraard nog 1.001 dingen die ik met mijn leven zou willen aanvangen.

Door mijn ziekte ben ik mij echter pijnlijk bewust geworden van het feit dat vele dingen die ik echt nog wou doen, nu onmogelijk zijn geworden. Sommige dingen kunnen nu eenmaal echt niet in een rolstoel, met zuurstof, met botten die bij het minste breken, enzovoort.

Ik ben mij ook meer bewust geworden van het feit dat er niet meer zoveel tijd is. Daardoor krijgt mijn eigen bucketlist meer en meer vorm. De laatste tijd heb ik ook al verschillende concrete plannen gemaakt om een aantal zaken van mijn lijstje te kunnen schrappen. Zo heb ik een cruise geboekt naar de Noorse fjorden, een bestemming die al lang op mijn verlanglijstje stond om ‘ooit eens’ te doen. Maar waarom uitstellen tot morgen wat je vandaag kan doen? Zeker als je helemaal niet zeker bent of je het morgen überhaupt nog kan doen.

Mijn bucket list is lang, maar dit is voor mij de top tien. Wat is die van jou?

 1. Cruise naar Noorse fjorden
 2. Marieke Vervoort ontmoeten en met haar spreken
 3. Midweekje of weekendje aan zee met zo’n strandrolstoel
 4. Tattoo laten zetten
 5. Musical zien in Londen of Parijs
 6. Groot barbecue-verjaardagsfeest met al mijn vrienden
 7. Met een aangepaste auto leren rijden
 8. Cirque du soleil zien
 9. Mee in een heteluchtballon
 10. Een dagtripje alleen weg met de trein

Denken jij wel eens bewust na over het opstellen van een Bucket list? Waar haal je je inspiratie? Heb je al een aantal zaken van je lijstje kunnen schrappen? Heeft je ziekte / handicap of de confrontatie met de ziekte / handicap / de dood van iemand anders je hierbij beïnvloedt? Inspireer elkaar in jullie reacties hieronder!

Deel onze blogs alsjeblieft!

One thought on “Mijn Bucket List

 1. bertje gubbelmans Beantwoorden

  Marieke is een toffe en zo’n strandrolstoel is de max!
  Alleen met de trein geeft een super-gevoel!

  Ik zou nog graag een duo-sprong doen
  En terug naar Ierland en Karinthie, en een match van de Rode Duivels en ….

  Ik denk dat ik zo’n lijstje gaan maken!

  bertje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.