Mijn eigen wielen

Mobiliteit is een van de grootste zorgen van een rolstoelgebruiker.

Hoewel lokale overheden en organisaties steeds meer letten op toegankelijkheid in gebouwen, op straat en bij het openbaar vervoer blijft voor een rolstoelgebruiker de auto vaak een onmisbaar hulpmiddel.

 

Toen ik juist mijn ongeval had en in een rolstoel was beland was ik totaal niet op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn voor rolstoelgebruikers om hun toekomst veilig te stellen en problemen te minimaliseren. Ik wist dus niet dat ik nog in staat zou kunnen zijn om met een auto te rijden. Naarmate mijn revalidatie vorderde leerde ik meer en meer hulpmiddelen kennen en gebruiken en werd mijn beeld van de mogelijkheden voor mij als rolstoelgebruiker weer verbreed.

Ik kwam te weten dat mijn rijbewijs geldig blijft en dat ik met aanpassingen in de auto perfect zelf terug achter het stuur kan kruipen. Zoals alles in het bureaucratische België moet je natuurlijk weer een heel proces doorlopen voor het echt moeilijk wordt.

Zo snel mogelijk starten is de boodschap want uiteraard duurt alles eeuwen. Als eerste moet je je laten testen om te zien met welke auto-aanpassingen jij gesteld bent om veilig met een auto te kunnen rijden.

Automobielmanagement.nl

Hiervoor moest ik naar CARA vzw (zoals Guy al heeft verteld). Na een vragenlijst werd ik in een auto gezet met de door hen aanbevolen aanpassingen en moest ik een toertje rijden met een instructeur om te kijken of de aanpassing voldoende was. Toen kreeg ik het verdict : “10:00 uur rijles in een aangepaste wagen” en ik mag terug de straat op!

Hierna kwam ik thuis terecht uit revalidatie en kocht ik mijn appartement aan, hierdoor raakte autorijden in de vergetelheid. Tot zes maanden geleden, toen ik een zeer lieftallige jongedame leerde kennen die maar liefst een kleine 50 km van mij vandaan woont.

“Ik heb een auto nodig”

Was al snel mijn conclusie en ik vroeg dan ook zo’n drie maanden geleden uit dichtsbijzijnde kantoor voor rijlessen 10:00 uur rijles aan in een aangepaste auto. Geen reactie. Dan maar de volgende… Geen reactie. “Derde keer, goede keer” dacht ik, en ja hoor ik kreeg antwoord : “jouw lessen kunnen starten op 11 januari 2019”.

Blijkbaar zijn er maar een of twee auto’s in heel België met verwisselbare aanpassingen voor rijlessen… Je eigen auto kopen en aanpassen mag, maar rijles krijgen in jou eigen aangepaste auto dat mag niet. Ik heb dus nog zes maanden voor mijn eerste rijles en dus zo’n 180 dagen om de beste auto en de beste garage te vinden om tegen het einde van mijn lessen in januari mijn eigen aangepaste auto te hebben.

Jammer genoeg herinner ik mij alleen maar horrorverhalen over falende autoaanpassingen en bedriegende garagisten.

Mijn vraag naar jullie toe is dan ook heel duidelijk :

Wat moet ik kopen en waar moet ik de aanpassingen laten doen?

Laat het me weten als commentaar hieronder of onder de Facebookpost van dit artikel!

Alvast dank bij voorbaat!

Groetjes,

Steven

Deel onze blogs alsjeblieft!

11 thoughts on “Mijn eigen wielen

 1. Elien Beantwoorden

  Ik heb mijn autoaanpassingen laten doen bij Trapmann in Kontich en rij ondertussen al 12 jaar met een aangepaste auto.
  Het kan inderdaad soms zoeken zijn, want soms kan de elektronica van de auto wel eens storing geven met die van de aanpassingen. Maar in onze garage beseffen ze dat ik geen vervangwagen van hun kan gebruiken, dus ze proberen ons altijd zo snel mogelijk te helpen. Ik rij zelf met een Ford.

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Dankjewel voor je reactie Elien!

   Zeker het bezoeken waard dus , komt op mijn lijstje te staan 🙂

   merci !

 2. chris de craene Beantwoorden

  Onze auto aangepast bij Karel De Clercq uit Lochristi. Een vakman !

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Merci Chris, voor je tip!

 3. Hannelore Vens Beantwoorden

  Mijn auto is ook aangepast door Karel De Clecrq in Lochristi. Hij heeft zelfs een vervangwagen ter beschikking indien nodig.
  Ik heb die vervangwagen nog nooit nodig gehad. Heb eens te hard aan hendel getrokken en toen zat er wat speling op. Ik belde hem op, mocht meteen langsgaan en op 2 minuten was het probleem weer opgelost. Gratis!
  Hij rekent geen onnodige kosten aan bij installatie van de aanpassingen, waardoor je weinig opleg moet betalen. Ik heb met mijn Menox Systeem enkel de dossierkosten moeten opleggen, de rest viel binnen terugbetaling van VAPH.
  De installatie van aanpassingen kan soms wel lang duren. Om de paar dagen bellen hoe de stand van zaken is met je auto, is wel nodig. Karel heeft veel werk en stelt soms dingen uit. Voor de rest is het een fantastische man. Hij weet wat er op de markt is en verkoopt je enkel wat je echt nodig hebt.

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Thanks voor je bijdrage Hannelore!
   Klinkt zéker het verkennen waard!

   dankjewel!

 4. Crien Beantwoorden

  Mijn Peugeot partner tepel werd aangepast door breed op motors nederland. Ben heel tevreden over de aanpassingen. Mijn plaatselijke peugeotgarage in Oostkamp staat in verbinding met breed op motors voor als er herstellingen aan de ombouw moeten gebeuren. Let wel je benzinetank wordt kleiner door ombouw. Verklikkerlampje functioneert daardoor niet juist meer.

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Hey Crien,

   Bedankt voor jouw reactie! Wéér een goede optie meer voor op mijn lijstje!

   Dankjewel!

 5. Sophie Beantwoorden

  Hey Steven

  Ik heb nog een andere optie om te overwegen 🙂
  Mijn auto werd aangepast door Eric in Schoten. (https://www.autoaanpassingen.be/index.php)
  Ik ben heel tevreden van de aanpassingen en de service. Zelf heb ik een mechanisch systeem (menox) waardoor er weinig verkeerd kan gaan op gebied van elektronica. Je geeft gas en je remt door aan een pook te duwen of trekken. Sturen doe je met 1 hand (dus bolletje aan het stuur), pinkers, claxon, … zitten ook bevestigd op die pook. Ik heb nooit met een andere auto gereden, dus heb leren autorijden met dit systeem. Misschien is het in het begin even wennen als je wel gewoon bent om altijd met twee handen je stuur te hebben bediend.

  Maar ik moet zeggen… in die negen jaar dat ik met mijn auto rijd, heb ik nog nooit een probleem gehad. 1 keer zat er een barstje in het afdekplaatje van de pook (ik kon nog steeds rijden, maar je wilt toch dat het in orde is), maar dat werd na afspraak dezelfde dag nog vervangen.

  Eric is zelf rolstoelgebruiker, dus die kan nog wat ervaringsdeskundigheid meegeven ook. 🙂

  veel succes met je zoektocht!
  Sophie

 6. nettle Beantwoorden

  Hello! There is a good offer for you. http://bit.ly/2K1OMXP

 7. Florus Beantwoorden

  Hoi
  Veel succes toegewenst.
  Ben zelf ook tevreden van Karel De Clercq uit Lochristi, correcte man.
  Ik dacht dat het VAPH ook tussenkomst gaf voor aanvullende rijlessen. Naast uiteraard tussenkomst voor auto-aanpassingen en voor meerkost automatique.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.