Ondernemen als vrouw met een beperking

Als vrouw heb je het al moeilijker om aan de bak te komen dan als man, maar wat doe je als je ook nog eens leeft met een beperking en het kriebelt om te ondernemen? Rolmodel vond drie vrouwelijke ondernemers die tonen dat het allemaal wél kan.

A-typist

Anne begon op haar 27ste haar eigen onderneming: A-typist. Die naam koos ze niet zomaar, hij zegt iets over wat ze doet maar ook over wie ze is. Anne heeft namelijk autisme en chronische migraine. Als zelfstandige fotografe maakt ze beelden van de wereld zoals zij die waarneemt, met een bijzonder oog voor detail.

Anne van A-typist

 

Met het fotograferen probeer ik iets voor andere mensen met een beperking te betekenen. Ik heb bijvoorbeeld een kaartenset ontwikkeld van mijn foto’s, waarmee je iemand een steuntje in de rug kan bieden.

De kaartenset is ondertussen te verkrijgen op de website van Anne, en zelfs via Bol.com! Anne fotografeert niet alleen, ze schrijft en redigeert ook teksten over en voor mensen met een beperking. Wie dus een tekst schrijft over mensen met autisme, kan naast een check van de spelling ook bij haar terecht voor een ‘reality check’. Benieuwd wat Anne allemaal te vertellen heeft? Je kan haar volgen op twitter!

Infinita

Yvette zit sinds 2009 in een rolstoel door een ongeluk. Ze heeft bovendien astma, reuma en een zeldzame aandoening waarbij littekenweefsel verandert in bot. Kortom: Yvette is 100% werkonbekwaam. Maar zo voelt ze zich niet!

Yvette Moerdijk tafeltennist

Naast trainen op hoog niveau voor tafeltennis, richtte ze haar eigen website en haar eigen stichting op. Infinita komt op voor de beeldvorming over mensen met een beperking en wil ervoor zorgen dat iedereen, handicap of niet, grenzeloos gelukkig kan leven. De stichting organiseert onder andere verschillende lezingen en een rolstoel experience met bijhorende communicatietraining voor bedrijven. Maar voor Yvette was dat nog niet genoeg:

Ik werk ook voor het No Limits Network powered by KRO-NCRV. Dat is een internetplatform voor en door mensen met een beperking. Hiervoor mag ik leuke films opnemen en ga ik om de week een challenge aan!

 

Yvette Moerdijk moedigt aan

Yvette vindt dat geluk niet in een perfect functionerend lichaam zit. Na haar ongeluk begon ze een blog als afleiding tijdens het rusten. Het aantal lezers groeide, en daardoor is ze sinds kort begonnen met vloggen op YouTube (bloggen met videofilmpjes) om mensen te laten zien wat er allemaal wél mogelijk is en hoe ze ondanks een handicap, 44 pillen per dag en verplichte rustmomenten toch alles uit het leven haalt.

Mind The Gab

Gabriella is geboren met een zeer zeldzame chronische leveraandoening: het Crigler-Najjar syndroom Type II. Dat merk je als buitenstaander alleen aan haar oogwit en huid, die altijd een beetje gelig zijn. Maar het echte probleem is dat ze weinig energie heeft. Is ze een keer goed ziek, dan kan ze zich maar moeilijk concentreren en kost het haar veel moeite om simpele dingen te doen, zoals lopen. Toen ze ook nog eens last kreeg van migraine, besloot Gabriella (die altijd fulltime had gewerkt) om haar eigen bedrijf MindTheGab op te starten. De naam is een referentie aan haar eigen naam, maar ook aan de brug die ze als patiënt moet slaan tussen de ‘gewone’ maatschappij en haar eigen wereld.

Gabriella Kraaiveld

 

Ik heb mijn bedrijf zo genoemd omdat ik door de jaren heen heb ontdekt dat veel mensen met een chronische ziekte ook tegen een energieprobleem aanlopen. De trucs en methodes die ik zelf gebruik, wil ik gaan delen met anderen zodat we samen sterker worden.

Gabriella heeft een gratis mini e-book geschreven, Een leuker leven ondanks een chronische ziekte, en geeft daar webinars over. Ze maakt er nu een online training van voor mensen met een chronische ziekte, zodat ook zij leuke herinneringen kunnen maken om aan te denken op een dag dat het minder gaat.

Steven schreef ook al een keer over zijn eerste stappen als ondernemer met een beperking. Ken jij nog mensen met een beperking die ondernemer zijn geworden?

Deel onze blogs alsjeblieft!

One thought on “Ondernemen als vrouw met een beperking

  1. Petra Wamanya Beantwoorden

    Hoi! Ik heb CVS en ben sinds een half jaar mijn eigen ondernemening gestart. Ik las deze blog en klikte door op mindthegab, maar helaas doet deze link het niet! Is Gabrielle nog aan het werk? Ik zou graag meer van haar lezen/horen! Groetjes, Petra

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.