Reiskriebels – deel 2

Dit is het vervolg op mijn vorige blogpost, waarin ik besprak waar ik mijn informatie haalde om op reis te kunnen gaan met mijn beperking. Hier lees je welke keuze ik uiteindelijk heb gemaakt en hoe alles is verlopen!

Op de website van de Vlaamse Overheid kan je verschillende brochures downloaden of gratis thuis laten bezorgen over logeermogelijkheden en toegankelijke uitstapjes in Vlaanderen en Brussel. Gezien de reis naar Noorwegen niet kon doorgaan en ik besefte dat ik voor een eerste reisje misschien best rustig kon beginnen, besloot ik de brochure ’toegankelijke logeermogelijkheden in Vlaanderen en Brussel’ eens door te nemen en op zoek te gaan naar een weekendje weg in eigen land.

Mijn oog viel op een B&B in Geraardsbergen met toegankelijkheidslabel A+ en de welluidende naam ‘Hakuna Matata’ Al snel werd een datum geprikt en de reservatie vastgelegd. Een niet onbelangrijke tip: zelfs de hotels, vakantieverblijven en B&B’s met een goed toegankelijkheidslabel hebben vaak slechts één of een beperkt aantal kamers die voorzien zijn voor rolstoelgebruikers. Op tijd reserveren is dus een must, want die kamers zijn helaas snel volzet gezien het beperkte aanbod!

Voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden…

De B&B lag dus al vast, maar wat valt daar in de regio te beleven en wat is toegankelijk? Een telefoontje naar de toeristische dienst in Geraardsbergen maakt me niet veel wijzer: “Tja mevrouw, ’t is hier natuurlijk nogal veel op en neer hè…”. En op mijn vraag naar toegankelijke eetgelegenheden en toiletten krijg ik ook al geen duidelijk antwoord: “Hier in de toeristische dienst is het toilet toegankelijk maar wij zijn slechts open tijdens de kantooruren en voor een restaurant zou je best zelf eens rondbellen.” Met andere woorden: ik heb er geen idee van, trek uw plan. Gezien mijn zus niet zo museum-minded is, besluiten we ons te beperken tot het bezichtigen van Manneken Pis, de Muur, de abdij met het park en het stadscentrum. En het proeven van een mattentaart mag natuurlijk ook niet ontbreken!

A+ dineren?

Ik vroeg de B&B-eigenaar om tips voor restaurants maar ook daar klinkt het: “Toch best nog eens bellen want ik ben het niet zeker.” Een tip voor hen misschien: als je een toegankelijke kamer aanbiedt, is het uiteraard extra goede service als je ook weet wat toegankelijk is in de regio. Zo gezegd, zo gedaan: ik bel zelf Oudenberhof op, waar ze me verzekeren dat zowel het restaurant als het sanitair toegankelijk zijn en ik indien nodig een stopcontact kan gebruiken om mijn zuurstof op te laden.

Pairi Daiza

Het dierenpark Pairi Daiza ligt op 20 minuutjes rijden van Geraardsbergen en staat ook al langer op mijn to do-lijstje. Een dagje Pairi Daiza komt dus ook op het programma. De B&B waar we verblijven heeft een interessant arrangement voor verblijf en inkom van het park samen, mooi meegenomen! Zo vermijden we immers lange wachttijden (tijdverspilling gezien mijn beperkte energie en de accu van mijn zuurstofconcentrator die leegloopt) aan de ingang. Volgens de website van Pairi Daiza is zo goed als alles toegankelijk, dus maak ik me daarover geen zorgen. En de rest…lees je in mijn volgende blogpost!

In mijn volgende blog lees je verder over mijn weekendje Geraardsbergen/Pairi Daiza en wat de aanraders en knelpunten waren. Heb je zelf leuke reistips? Welke ervaringen heb jij qua toegankelijkheid en waar haal je je info? Lees zeker ook de ervaringen van Mireille over reizen met de trein als je in een rolstoel zit.

Deel onze blogs alsjeblieft!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.