Mijn survivaltips – Tip 5

Ik heb mijn verhaal ondertussen honderden keren verteld en telkens weer krijg ik dezelfde vraag : “Wat is je geheim?” Ik vertel dan altijd eerlijk dat ik geen superman ben en ook mijn donkere momenten heb. Het meeste schrijf ik dan ook toe aan de geweldige steun die ik krijg van iedereen : familie, vrienden, hulpverleners en volslagen vreemden.
Het enige dat ik daarna nog mee kan geven zijn (volgens mij) mijn vijf beste tips :

Tip 1 : Geef jezelf over aan de wetenschap en ga uit van het ergste.
Tip 2 : Vergeet het verleden en kijk naar de toekomst
Tip 3 : Bepaal je grens en exitstrategie
Tip 4 : Durf hulp te vragen en bouw je eigen netwerk op


Tip 5 :
Blijf positief een maak grapjes


Zoals in tip 4 al werd aangehaald zijn vrienden en familie een onmisbare steun wanneer je start met revalideren en je je leven weer op de rails probeert te krijgen. Ondanks de vaak onvoorwaardelijke liefde van jouw familieleden en vrienden is het toch belangrijk dat ook jij moeite doet om zij die jou steunen een goed gevoel te geven en hen dankbaarheid te tonen. De beste manier om dit te bereiken is zélf een positieve mindset te onderhouden.


Daarom is mijn vijfde en laatste tip :
Blijf positief en maak grappen.

Het is gemakkelijk gezegd : “blijf positief” maar de realiteit is heel anders. Je hebt net de shock van je leven achter de rug. Je leven gaat nooit meer hetzelfde zijn en alles lijkt verloren. De toekomst was nog nooit zo somber, dus hoe kan je dan in godsnaam positief blijven?!

Hier is geen simpel antwoord op, maar als je tip 1, 2, 3 en 4 hebt gevolgd zal je merken dat er een rode draad in zit : de realiteit accepteren en vechten voor een toekomst. Accepteren doe je niet op 1, 2, 3. Gebruik alles wat je ter beschikking staat en praat, praat, praat. Uiteindelijk kom je tot de realisatie dat je maar twee kanten op kan :

Verdriet, depressie en dood

Of

Vechten, lachen en leven

Deze tip probeert jou een kleine voorkeur voor het tweede te geven. Als je moet kiezen tussen lachen of huilen, kies dan lachen. Als je moet kiezen tussen opgeven en vechten kies dan vechten. Als je moet kiezen tussen leven of dood, kies dan leven. Als je die keuzes maakt gaat iedereen die jou steunt jouw vechtlust zien als bedanking voor hun hulp en steun. Als je grappen maakt over je situatie in plaats van non stop te treuren over wat je verloren hebt zullen ze jouw kracht dubbel en dik terug bezorgen in de vorm van steun.

Liefde


Je gaat zeker te horen krijgen van revalidanten dat je op het einde van je revalidatie je vrienden nog maar op 1 hand kan tellen, dat je familie je nooit gaat begrijpen en dat het personeel een bende losers is die je tegen je zin verplichten van alles te doen.

Toch ga je verrast zijn, maar als je goed om je heen kijkt zal je zien dat het revalidatiecentrum waar je zit één van de meest positieve omgevingen is waar je al bent geweest. Bloed, zweet en tranen? ja, maar ook vechtlust, doorzetting en humor. Pik die goede vibe op en zoek de mensen uit die samen met jou willen vechten voor een toekomst en eindig zoals ik :

Buitenrollen uit het revalidatiecentrum met een sterkere band met je familieleden dan je had en naar huis keren met meer vrienden dan toen je binnen werd gebracht!

 

Zo, dit was mijn vijfde en laatste tip. Wat vinden jullie van deze tip? Hebben jullie een betere of ben ik iets belangrijks vergeten?
Laat het me weten in een reactie hieronder!

Deel onze blogs alsjeblieft!

3 thoughts on “Mijn survivaltips – Tip 5

 1. Ingrid Peetrooons Beantwoorden

  Prima tip ! Ik probeer dit al meer dan 30j en het lukt zeker maar sommige dagen zijn KUT . Nooit opgeven en vooral positief LEVEN en GENIETEN . De mindere dagen gaan voorbij door vooral veel te praten . Het helpt ook door je gevoelens op papier te zetten en MUZIEK is hierbij een belangrijke factor . Ik ben een ‘ nevergiveupper ‘ en zo beleef ik het elke dag opnieuw, POSITIEF !

 2. rolmodel.be Beantwoorden

  Here is an important benefit for victory. rolmodel.be
  http://bit.ly/2KAg0HY

 3. Bernhard Szondi Beantwoorden

  Beste Steven,

  Ik genoot echt van het lezen van je vijf tips en ook van je vlotte directe schrijfstijl!

  Met de eerste tip ben ik het uit ervaring niet helemaal eens, maar de 4 andere zijn een “must” voor wie met een beperking moet blijven leven of door een zware revalidatie gaat.
  Alle tips zijn belangrijk, maar de tweede is de absolute voorwaarde. Leer te aanvaarden dat je niet meer alles kan uit het verleden en richt je aandacht op het heden en de toekomst.
  Focus je op wat je wél nog kan en wordt daarin een expert. Leer nieuwe dingen, ontmoet daarbij nieuwe mensen, geef jezelf doelstellingen, creëer verwachtingen.
  En leef in het NU, geniet van elk moment , alleen of met anderen, durf opnieuw de dingen als mooi te zien,… Dat alles helpt je om positief te zijn en te genieten van humor (je 5de tip).

  Er is geen geheim. Tenzij misschien : besluit gewoon om datgene los te laten wat je toch niet kan veranderen en geniet vandaag van wat je wel nog kan of wat je wil leren kunnen….

  Carpe diem!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.