Voordelen van rolstoelers

Een beperking is iets wat je ‘beperkt’, zoals je moeten voortbewegen met een logge rolstoel. Daarmee kan je veel minder gemakkelijk overal naartoe. Maar soms… heeft zo’n rolstoel toch zijn voordelen!

Opzij, opzij, opzij

Gentse Feesten: wat een volk! Zo’n drukte, er is echt geen doorkomen aan. Geduw en getrek en dan plots… toch een opening? Mensen die opzij springen, een gangpad dat vrijgemaakt wordt. Verbazend, wie krijgt dat voor elkaar?

Een rolstoelgebruiker natuurlijk! Wil ik hier ooit doorkomen, dan moet ik daar achteraan. Het is mooi om te zien dat ondanks drukte, geduw en getrek er toch ruimte gecreëerd kan worden voor iemand die letterlijk wat meer ruimte nodig heeft. Ik was echt blij verrast te zien dat mensen elkaar opzij schuiven met “maak plaats, opzij! Er wilt iemand voorbij!” In mijn eentje had ik er waarschijnlijk nog lang gestaan, maar achter een rolstoelgebruiker kom ik best ver. Heel ver zelfs…

Ver weg en dichtbij

Mijn zus vertelde dat ze is gaan kanovaren en kamperen in Zweden. Bleek dat ze daar heel goed georganiseerd zijn wat campings betreft. Overal blokhuthuisjes en wc’s in het midden van het bos! En zelfs een wc voor mensen in een rolstoel! Hoe zalig is dat? In een bos, langs de kant van het water, weg van de rest van de wereld: een wc voor rolstoelers. Hier in Antwerpen daarentegen, in een café in het midden van de stad: niks. Soms zit het toch gek ineen!

Waar ik 100% zeker van ben: af en toe zet ik me met plezier achter een rolstoeler, want met een duwtje in de rug ben ik er zeker van dat die persoon meer zal kunnen bereiken, verder vooruit zal komen, dan ik met mijn twee stappende benen.

Wat heb jij al kunnen bereiken, waar zou je daarvoor nooit zijn gekomen? Welke wegen zijn er voor jou al open gegaan omdat je er met een rolstoel doorheen kwam? 

Deel onze blogs alsjeblieft!

12 thoughts on “Voordelen van rolstoelers

 1. Sien Beantwoorden

  Herkenbaar! Een tijdje geleden ging ik naar een optreden in de AB in Brussel. Perfecte service trouwens: goed aangepast en een steward komt je ophalen bij aankomst en na afloop om je via de juiste gangen en liften naar het optreden te begeleiden. Het was een optreden met enkel staande plekken (lees: in een rolstoel zie je niks, nada, noppes…). Maar alle mensen gingen spontaan opzij, waardoor ik voor ik het wist helemaal vooraan vlak voor het podium stond. Zo’n goed zicht had ik nog zelden gehad op een optreden, zelfs niet toen ik nog niet door het leven rolde maar stapte zoals iedereen… Heel fijn om te merken dat zoveel mensen echt rekening willen houden met je. Evengoed waar is trouwens wat je beschrijft over meer structurele zaken zoals aangepast sanitair in openbare gebouwen en horecazaken: op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel in Belgie!

 2. Kristien Maus Beantwoorden

  Oh mooi om te horen dat er zo’n goede service is in de AB! En ja dat is dan toch echt zalig vind ik dat ge dan helemaal vooraan kunt meegenieten! Dat mensen doorhebben dat ge anders niks kunt zien!
  En hopelijk neemt België dan een voorbeeld aan Zweden he 🙂

 3. Lien Beantwoorden

  Net een heerlijke vakantie in Slovenië achter de rug…
  Sinds een aantal jaar wil Slovenië personen met beperking aantrekken naar hun eigenste schatten…zo heb ik (en mijn vriend omdat hij dan ook mijn begeleider is) kunnen genieten van een gratis bezoek aan het kasteel in Ljubljana (met aangepaste toiletten doorheen de stad), gratis parking aan het Triglav National Park en één symbolische euro moeten betalen om de Postojna grotten te kunnen bezoeken. Door dit onverwachte voordeel hebben we heel veel geld kunnen sparen!

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Wauw, dat zijn inderdaad een reeks echt interessante voordelen! Ken je toevallig nog zo’n landen of steden? ik vertrek eind deze maand naar Zuid-Afrika en heb me laten vertellen dat het daar ook ongelofelijk goed is aangepast voor mensen met een beperking…

   Wel ken ik U-Turn en Wetravel2, 2 reisorganisatoren voor mensen met een beperking. Misschien kennen zij ook nog meer van die pareltjes van voordelen…

   Maar Slovenië staat bij mij op de lijst nu 🙂

 4. Lien Beantwoorden

  De grotten zijn zeker de moeite waard! (wel minder, misschien zelfs niet, toegankelijk voor elektrische rolstoelen) en voor andere wandelingen in de prachtige natuur is een free wheel wel aan te raden.
  Met U/Turn ben ik al 2 x mee geweest (Tenerife en IJsland) en deze zijn écht aan te raden! Ander pareltje is Canada; maar tot zover mijn ervaring…ben slechts 3 jaar rolstoelgebruiker, dus mijn reiservaringen moeten nog uitbreiden. 🙂
  O en als je eens zo’n elektrische tank voor op het zand wil proberen, in Terschelling (NL) hebben ze eentje: ZALIG 😀 .

  Houd me op de hoogte van je ervaring in Zuid-Afrika!

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Bedankt voor de tips! Ik heb voor Zuid-Afrika ook een Freewheel aangekocht. Wat een topuitvinding, ik gebruik hem nu bijna overal aangezien de wegen en fiets- en voetpaden er zo slecht bij liggen!

   Tank rijden lijkt mij awesome! Hebben ze een website met informatie, prijzen, etc?

   Ik hou je op de hoogte! 😉

 5. lien Beantwoorden

  Terschelling is heel klein, op één van de badplaatsen had een eigenaar van een café dat aangekocht en kon je het gratis gebruiken! De batterij was wel al na 45 min. leeg dus zorg dat je op tijd terug keert ;). Het was eventjes spannend of ik terug ging geraken of niet.
  Maar even zelfstandig op het strand kunnen was echt leuk en zeker in zo iets…met rupsbanden over heuveltjes enz.
  Ik denk dat ze in Nederland wel meerdere van die ’tanks’ hebben, dus waarschijnlijk ook dichterbij.
  Dit is de site die ik vond: http://westaanzee.nl/strandrolstoel-terschelling/

  1. Steven Claeys Beantwoorden

   Klinkt zo cool! Merci voor de aanraders! 😉

 6. Kristien Maus Beantwoorden

  Wauw! Heb even wat reacties gemist precies 😉 Leuk om te lezen dat er in meerdere landen zo’n aanpassingen gedaan worden! dan kunnen wij nog veel op vakantie he Steven! IJsland wil ik ook wel graag eens doen 😉
  Ik heb geen flauw idee wat een free wheel en een tank is, dus zal dat eens opzoeken want klinkt allemaal indrukwekkend! Toch ook iets om bij te leren als leek hier 🙂
  Hebben jullie nog andere voordelen ontdekt al van een rolstoeler zijn in België bv?

 7. Iris Beantwoorden

  Aan de Belgische kust doen ze ook wel moeite om rolstoelpatiënten te voorzien. Bijna alle kuststeden hebben strandrolstoelen die je gratis kan gebruiken. Wel best op voorhand bellen om te reserveren. Sommigen zijn voorzien van rubberen banden aan de zijkanten zodat je in het water kan drijven. Misschien wel wat koud in onze Noordzee, maar toch.

  1. Veronique Hannecart Beantwoorden

   Dit klopt maar die strandrolstoelen zijn helaas enkel tijdens het hoogseizoen te lenen, dus juli en augustus… Ik was er in september maar dan was het helaas uit met de pret..

 8. chris Beantwoorden

  Op Texel zijn er vier elektrische strandrolstoelen met zonnepanelen ter beschikking (zelfstandig rijden op het strand)
  Hulp wordt geboden voor het instappen, genoeg hotels met aanpassingen en zelfs nieriyalise voor toeristen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.